Resepi Ayam Buttermilk Paling Sedap

by - 8:00 PG

Resepi Ayam Buttermilk Paling Sedap. Mommy ni memang suka kalau makanan rasa lemak berkrim. Rasa nikmat sangat. Nasib baik apa yang mommy suka, anak-anak pun suka. Tak perlulah nak masak dua, tiga menu tambahan. Bila dah suka, wajib masak sebulan sekali untuk lepaskan gian nak makan.. Boleh di katakan kebanyakkan kedai tak jual ayam buttermilk ni. Kalau ada pun mesti kat kedai chinese muslim. Kat belah utara ni tak banyak lagi restoran chinese muslim. Restoran Thai banyaklah...

So, ni resepi ayam buttermilk yang mommy dapat hasil google. Bila cuba dan menjadi memang mommy tepek kat blog supaya korang juga boleh cuba buat. Sedap!

Resepi Ayam Buttermilk Paling Sedap
Resepi Ayam Buttermilk Paling Sedap 

Resepi Ayam Buttermilk Paling Sedap 


Bahan-bahan:

2 ketul besar ayam, bahagian dada
1/2 tin susu cair
3 ulas bawang putih, hiris halus
1/2 biji bawang besar holland atau bawang besar biasa, potong dadu
4 sudu besar mentega
2 tangkai daun kari
4 biji cili padi

Bahan-bahan untuk tepung salutan ayam:

2 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar serbuk kari
1 biji telur
Sedikit garam
Air secukupnya

Potong dadu isi ayam, bersihkan dan toskan airnya.

Masukkan telur dan garam ke atas ayam dan gaulkan sebati.

Masukkan tepung jagung, tepung gandum, serbuk kari dan sedikit air. Kacau supaya tepung pekat dan menyaluti ayam. Perap selama 30 minit atau lebih.

Goreng ayam di dalam minyak panas sehingga garing.

Angkat dan ketepikan.

Cara-cara untuk sos buttermilk


Dalam kuali, panaskan butter sehingga cair dan tumis bawang putih, cili dan daun kari sehingga naik bau.

Masukkan susu cair dan bawang besar. Kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi.

Masak sehingga kuah sedikit pekat. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.

Tip:

Kalau tak mahu pedas, jangan masukkan cili. Dan kalau anda mahu cara yang mudah dan cepat untuk penyediaan ayam goreng, boleh juga gunakan tepung goreng serbaguna yang sedia ada di pasaran. Mommy suka yang buat sendiri. 


You May Also Like

0 comments

Google+ Followers