Bihun Singapore Udang Sotong

by - 3:54 PTG

Bihun Singapore Udang Sotong. Salam Jumaat koranggg... Lemah sikit bila hari jumaat. Hati dok teringat nak balik rumah saja. hihi. Okay petang ni mommy share resepi simple yang korang boleh balik masak satgi. Senang sangat dan anak-anak pun suka... Sebungkus bihun ni cukuplah untuk kami 6 orang. Itupun anak-anak makan bertambah.. Mak pak makan sikit ja sebab diet. Kalau tak, tak cukup bihun sebungkus tu. Resepi simple yang mommy nak share ni adalah bihun singapore udang sotong. Udang dengan sotong banyak sebab stok kat rumah masih banyak. Hasil pancing atas darat di Tanjung Piandang. 

Seronok masak bila bahan banyak. Anak-anak pun suka...

Bihun Singapore, cara masak bihun singapore, bihun singapore mudah dan sedap, sedapnya bihun singapore, mudahnya masak bihun, cara masak bihun, bihun, resepi bihun mudah dan sedap, resepi bihun, resepi udang, resepi sotong, bihun goreng mudah dan sedap, sedapnya bihun goreng, bahan bihun goreng, bahan bihun goreng singapore,cara masak bihun, cara buat bihun goreng
Bihun Singapore Udang Sotong

Bihun Singapore, cara masak bihun singapore, bihun singapore mudah dan sedap, sedapnya bihun singapore, mudahnya masak bihun, cara masak bihun, bihun, resepi bihun mudah dan sedap, resepi bihun, resepi udang, resepi sotong, bihun goreng mudah dan sedap, sedapnya bihun goreng, bahan bihun goreng, bahan bihun goreng singapore,cara masak bihun, cara buat bihun goreng
Resepi Bihun Singapore 


Resepi Bihun Singapore 


Bahan

1 peket bihun ( untuk 4/5 orang makan)
1- 2 pokok besar Sawi
1/2 batang Carrot ( di potong panjang kecil)
10 ekor udang harimau
5 ekor sotong
Lada hitam 1 sudu besar (serbuk)
garam secukup rasa
1 sudu besar cuka makan
2 sudu besar besar sos tiram
1 ulas  bawang besar- di hiris
3 ulas bawang putih - di hiris
2 biji telur - di goreng dadar untuk hiasan
Air - 1 cawan


Cara

Tumis bawang besar dan bawang putih sehingga kekuningan

Masukkan ayam dan biarkan sehingga masak. Selepas itu masukkan chicken ball. goreng sekejap.

Masukkan air, carrot, batang sawi, lada hitam, sos tiram, chicken stock, cuka dan garam. Tunggu sehingga mendidih.

Masukkan bihun dan gaul sehingga rata. selepas itu masukkan sawi (daun). Tunggu sehingga bihun masak

Angkat dan hiaskan dengan telur, bawang goreng, daun bawang dan cili besar.

Untuk tambah pedas, korang boleh sediakan cili jeruk kicap. Sedap!

Bihun Singapore, cara masak bihun singapore, bihun singapore mudah dan sedap, sedapnya bihun singapore, mudahnya masak bihun, cara masak bihun, bihun, resepi bihun mudah dan sedap, resepi bihun, resepi udang, resepi sotong, bihun goreng mudah dan sedap, sedapnya bihun goreng, bahan bihun goreng, bahan bihun goreng singapore,cara masak bihun, cara buat bihun goreng
Sedapnya bihun goreng singapore

You May Also Like

0 comments

Google+ Followers