Meatball Ala Ikea

by - 5:51 PTG

Assalamualaikum wbt. Meatball Ala Ikea

Mommy bila tak tahu nak masak apa untuk dinner, selalunya mommy buat yang ringkas dan senang saja. Yang pasti semua orang suka...

Okayy hari ini, mommy nak share resepi meatball ala ikea yang sedap tu. Cara mommy senang saja.. Baca kat bawah tu...

Meatball Ala Ikea


RESEPI MEATBALL BLACK PEPPER

Bahan:

1 paket meatball jenama ramly - budget seorang 10 biji
10 sudu blackpepper jenama ramly
minyak
3 ulas bawang putih
1 sudu tepung jagung - di bancuhkan dengan air
1 1/2 cawan air
1 sudu mixed herb
1 sudu sos tiram
garam - secukupnya


Caranya:

Panaskan pan/ kuali. Masukkan minyak sedikit.

Masukkan meatball sehingga benar-benar masak. Angkat dan ketepikan.

Panaskan kuali tadi. Masukkan satu sudu minyak. Tumiskan bawang putih sehingga wangi.

Masukkan lada hitam dan air. Kacau dan biarkan sehingga mendidih. 

Tambahkan garam dan sos tiram. Gaul rata. Rasa

Biarkan sehingga mendidih. Masukkan tepung jagung yang telah di bancuh.

Biarkan mendidih sekali lagi dan struktur sos menjadi pekat, likat dan bersinar.

Angkat dan hidangkan.

#Mommy masukkan dalam kuali terus sebab malas nak hidang dalam banyak bekas. So, jangan tiru mommy yer!

Kebetulan, masa mommy masak ni, adik ipar mai rumah... so, tambah sausage dan satay (beli). Fries dan salad tu memang dah goreng untuk makan sekali dengan meatball. Kira western habislah kami malam tu..



You May Also Like

0 comments

loading...

Google+ Followers